IN2BI, Microsoft Business Intelligence
data, stories & insights
rss | email | twitter

Waarom zijn die omzetbedragen allemaal negatief?

Deze vraag van een BI consultant in een Engelstalig forum ging over het dubbel boekhoudsysteem dat al vanaf het einde van de middeleeuwen zo succesvol gebruikt wordt voor de vastlegging van financiële feiten. Een systeem dat voor sommige mensen zo ongrijpbaar is en waarin omzet inderdaad credit (negatief) in de systemen wordt vastgelegd.

Moet je als BI-consultant dan ook nog boekhouder zijn was zijn klaagzang? Het is uiteraard wel heel handig als je de basis van dit systeem begrijpt maar is het echt nodig?

In een vorige carrière bij PwC was er één accountant die steevast en aan iedereen vertelde dat ie niets begreep van dat boekhouden. Dat was overigens niet helemaal waar maar deze houding stelde hem wel in staat om onbevangen vragen te stellen.

Daarom vraag ik me af hoeveel domeinkennis je echt nodig hebt om succesvol te zijn als BI consultant? Moet je de ins-en-outs kennen van de branche waar je nu in werkt? Ja, dat is uiteraard wel handig maar is het echt nodig? Die branche kennis is tenslotte ruim voorhanden bij je klant …je moet er alleen maar naar vragen! Ze zullen blij zijn met jouw aandacht en de mogelijkheid om hun kennis te etaleren.

Het belangrijkste is naar mijn idee dat je over de basiskennis en -vermogen bezit om de bedrijfsprocessen te doorgronden, begrijpt hoe die processen beheerst worden en dat je een vertaalslag kan maken naar de vastgelegde data en de benodigde (technische) oplossing.

» Similar Posts

  1. Wat gaat goed en wat kan beter?
  2. Google's wave - rimpel of tsunami?
  3. Gemini – Spreadmart heaven or hell

» Trackbacks & Pingbacks

    No trackbacks yet.

» Comments

    There are no comments.

Comments are closed